The Departed<?XML:NAMESPACE PREFIX = O />

Ohjaajalegenda Martin Scorsese tarttuu jälleen suosimaansa aiheeseen, USA:ssa vellovaan rikollisuuteen, ja eritoten valtaa pitävien korruptioon. Poliisilaitos, FBI ja järjestäytynyt rikollisuus ovat mukana kilpajuoksussa, jossa nopeat ja parhaiten informoidut pärjäävät. Yksinäisten susien maailmassa tieto on valttia ja se voi olla ainoa asia mikä ihmisen pitää hengissä, tai juuri se syy minkä vuoksi henkensä voi menettää.


Useilla palkinnoilla palkituissakin Scorsesen ohjaamissa Aviator –Lentäjä (2004) ja Gangs of New York (2002) elokuvissa esiintynyt Leonardo DiCaprio näyttelee Billy Costigania, vastavalmistunutta poliisia, jonka elämä on yhtä taiteilua rikoksen ja kaidan tien välistä ohutta polkua pitkin. Arvaamattomat ovat elämän tiet, eikä kaikille jaeta niitä halutuimpia kortteja, eikä välttämättä edes niitä ansaittujakaan.

                              291877.jpg

Jack Nicholson (Jotain annettavaa) loistaa rikosjermu, Francis Costellona, jonka elämään verenvuodatus kuuluu yhtä luonnollisena asiana kuin ruumiin upottaminen suohon. Hän vetää roolinsa suorastaan letkeästi, silmin nähden nauttien joka hetkestä.
Matt Damonin (Syriana) esittämän vaikutuksille alttiin nuorukaisen Costello värvää oppipojakseen, jolloin rikolliset ulottavat lonkeronsa lain molemmin puolin. Laittomia kauppoja tehdään ja ihmisiä kuolee, mutta syyllisiä ei saada kiinni. Alec Baldwinin (Taalat taskuun, Dick&Jane) vetämän FBI-agentin erikoisryhmän tehtävä on napata roistot verekseltään ja pian taistosta kehkeytyy pikajuoksu aikaa vastaan, kun tietolähteet kilvan informoivat vastustajan seuraavan liikkeen.

Suorasukainen etsivä Mark Wahlberg (The Italian Job) ja pomonsa, jota esittää Martin Sheen (West Wing –tv-sarja) edustavat sitä lain puolta, jota ei voi ostaa, mutta joka tarpeen vaatiessa ottaa oikeuden omiin käsiinsä. Vera Farmiga (Running Scared) puolestaan esittää psykiatria, joka tietämättään joutuu ristituleen ollessaan samanaikaisesti sekä hyvien että pahojen puolella.


Elokuvan juoni on mafiaelokuville tyypillinen, naisten paikka on toimia kauniina kasvoina, sillä liipaisinherkkyys on hyvästä ja tunteilu pahasta. Scorsese ei poikkea linjastaan, sillä elokuva on karvaalla tavalla elämänmakuinen kuvaus mafian nykypäivän kiemuroista. Machomiesten tehtävä on paitsi uhota, myös toteuttaa uhkauksiaan niin, että kaikki tietävät kenellä kaupungissa todella on valta.

Suurimmat kysymykset esitetään luonnollisesti elokuvan viime metreillä. Kun palkanmaksun aika tulee, muistetaanko yhtä lailla sekä hyviä että pahoja? Sillä, kun tuijottaa pyssyn piippua onko sillä väliä kummalla puolella lakia on?

#salucard#