A Good Year – Mainio vuosi


Vuoden 2000 Gladiator menestyksen jälkeen Ridley Scott ja Russell Crowe tekevät jälleen yhteistyötä. Scottin (Kingdom of heaven) uusin ohjaus käsittelee työelämän ja muun elämän vastakkainasettelua. Se miten ne voivat pahimmillaan sulkea toisensa pois. Elokuva kuvaa kauniilla tavalla sitä mitä ihminen pohjimmiltaan kaipaa ja elämältään haluaa, halua olla kokonainen, "täydellinen". Se, mitä tuo itse kullekin merkitsee on tarinankerronnan mukaan enemmän kuin selvää. Välittämistä, yhteisöllisyyttä, rakkautta eli tunteiden sävyttämää sisältöä elämään kylmän ja mekaanisen suorittamisen sijaan. Suuri kysymys kuuluukin, sopeutuuko hektiseen elämänmenoon tottunut kaupunkilainen maaseudun idylliseen rauhaan ja kiireettömyyteen? Voiko ihminen muuttaa tottumuksiaan ja samalla muuttua itse?

                                                               

Russell Crowe (Cinderalla man) on Max Skinner, englantilainen miljoonatehtailija, pörssimeklari, jonka elämä pyörii ainoastaan työn ympärillä. Hänen elämänsä on asettunut uomilleen ja hänellä onkin kaikkea mitä kapitalistinen materialisti voi elämältään haluta. Ahneena paskiaisena Maxilla ei tietenkään ole ystäviä eikä perhettä, mutta kuka niitä tarvitseekaan kun on ikioma Ikea-koti ja valtavasti kahisevaa? Yleisesti paskamaisena heppuna pidetyn Maxin on vaikea kuvitella muunlaista elämää kuin 24/7 markkinavoimia omiin käyttötarkoituksiinsa valjastavana uraohjuksena.

                                                    290001.jpg

Freddie Highmore (Jali ja suklaatehdas) esittää Maxia pienenä poikana samaan tapaan kuin hän esitti Jaliakin eli siirappisen imelästi. Tosin ei poikaa voi siitä varsinaisesti syyttää, kun ikävuosiakin on kertynyt vasta 14. Ajan myötä hän varmasti oppii, että näyttelijälle monipuolisuus olisi eduksi. Charlien hahmossa häärivä Tom Hollander (Ylpeys ja ennakkoluulo) säestää Maxia omahyväisen neuvonantajan roolissa, miehenä joka toimii tavallaan Maxin elämän tulkitsijana. Charlie toimii esimerkkinä, siitä millaista elämä kaupungin kaoottisessa melskeessä on, ja siitä miten siihen tottuu, niin ettei muuta kaipaakaan. Kaiken huippu on kuitenkin vanha jermu, Alber Finney (Big Fish), joka esittää Henry-setää, Maxin henkistä oppi-isää ja idolia.  Miestä, joka näennäisesti elää pää pilvissä, mutta on lähempää katsottuna kuin suuri filosofi konsanaan. Henry on elokuvien tyypillinen vanha ukko, jonka viisaus pulppuaa paitsi kokemuksesta myös viinistä.

 

Paikoittain tulee mieleen Talo Toscanan auringon alla (2003), jossa Diane Lanen esittämä Frances etsi onnea elämäänsä, Italiasta ostamassaan villassa. Sitä tosiseikkaa ei voi kiistää, että A Good Year – Mainio vuosi on perinteistä Hollywood-höttöä, jossa ihmiset ovat kauniita ja suuri rakkaus iskee aina sattumalta ja ensisilmäykseltä, mutta viihdyttävä parituntinen leffa kuitenkin on. Tämä elokuva pyörii epäilemättä sen ajatuksen ympärillä, että paatuneempikin uranarkomaani voi löytää sen mitä on alitajuntaisesti etsinyt. Toisinaan ihminen vain tarvitsee isomman töytäisyn löytääkseen rohkeutta ottaa uusi suunta elämälleen.


Kotisivut: http://www.agoodyear.com/


Ensi-ilta: 10.11.2006

Kesto: 118 min

Ikäraja: K7


#salucard#